Druga nacionalna radionica: „Put ka usvajanju nacionalnih dijetetskih smjernica zasnovanih na prehrambenim sistemima u Crnoj Gori“

Druga nacionalna radionica: „Put ka usvajanju nacionalnih dijetetskih smjernica zasnovanih na prehrambenim sistemima u Crnoj Gori“
VijestDatum:

Održana je druga nacionalna radionica ,,Put ka usvajanju nacionalnih dijetetskih smjernica zasnovanih na prehrambenim sistemima (FSBDG) u Crnoj Gori’’ 18. i 19. septembra 2023. godine u Podgorici (u hotelu ,,Hilton’’).

Radionica je organizovana uz inicijativu i podršku Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) i Mreže za razvoj kapaciteta u ishrani u centralnoj i istočnoj Evropi (CAPNUTRA), a Institut za javno zdravlje Crne Gore i Centar izvrsnosti (FoodHub) su dali podršku u organizaciji događaja i bili aktivni učesnici.

Tokom druge radionice, primarni cilj je bio predstavljanje preliminarnih rezultata Izveštaja o analizi situacije i pregledu pokazatelja u zemlji (SAER) predstavljajući osnovu za razvoj dijetetskih smjernica prilagođenih jedinstvenom kontekstu Crne Gore.

Okupljanje stručnjaka i zainteresovanih strana pružilo nam je jedinstvenu priliku da analiziramo obiman set pažljivo prikupljenih podataka. Ovo je korak naprijed ka tome da Crna Gora po prvi put dobije smjernice utemeljene na naučnim dokazima, a sve sa ciljem unapređenja zdravlja cijele nacije.

Konferenciji je prisustvovala 25 učesnika iz najznačajnijih institucija Crne Gore u ovoj oblasti, koji su aktivno uključeni i doprinose implementaciji FSBDG. Panelisti su bili predstavnici FAO, Instituta za javno zdravlje Crne Gore i Sjeverne Makedonije, Ministarstva zdravlja i Centra izvrsnosti (FoodHub).

Direktorica Centra izvrsnosti, prof. dr Aleksandra Martinović je nacionalni FAO konsultant za ishranu. Takođe, istraživači Centra izvrsnosti su članovi Tima za Tehničke Zadatke za razvoj i implementaciju nacionalnih smjernica za ishranu zasnovanih na sistemu hrane za Crnu Goru.

Kancelarija

Univerzitet Donja Gorica

Oktoih 1, 81000 Podgorica, Crna Gora

Pratite nas
© UDG 2020. All rights reserved.
made with by fleka