FoodHub i UDG koorganizatori prestižne međunarodne konferencije iz oblasti medicinskog i biološkog inženjeringa u Sarajevu

FoodHub i UDG koorganizatori prestižne međunarodne konferencije iz oblasti medicinskog i biološkog inženjeringa u Sarajevu
VijestDatum:

Univerzitet Donja Gorica i Centar izvrsnosti (FoodHub) bili su koorganizatori prestižnog naučnog događaja: Međunarodna konferencija o medicinskom i biološkom inžinjeringu (CMBEBIH’23) i Mediteranska konferencija za medicinski i biološki inžinjering i računarstvo (MEDICON'23). Konferencija je održana u Sarajevu u hotelu “Swissotel”, u periodu od 14. do 16. septembra 2023. godine. Konferencija je okupila preko 300 eksperata iz 40 zemalja svijeta.

Članovi tima FoodHub-a imali su priliku da moderiraju različite sesije, učestvuju u panelima i diskusijama, te prezentuju svoje naučne radove i rezultate, koji će biti objavljeni u IFMBE Springer Proceedings by Springer Nature.

Direktorica Centra izvrsnosti, prof. dr Aleksandra Martinović bila je moderatorka sesije pod nazivom “Bio-inovacije u sistemu ishrane ka sljedećoj generaciji multidisciplinarnih inicijativa” i sesije “Bio-inovacije u sistemu hrane & zelena hemija”. Takođe, bila je panelista u okviru sesije “Diskusija o nauci, poljoprivredi i ruralnom razvoju u Bosni i Hercegovini”.

Na konferenciji su prezentovana tri rada Centra izvrsnosti (FoodHub) u zajedničkoj saradnji sa Austrijskom agencijom za zdravlje i bezbjednost hrane (AGES):

  1. Aleksandra Martinovic, Andrea Milacic, Nadja Raicevic, Amil Orahovac, Beatriz Daza, Marija Vugdelic, Adriana Cabal, Werner Ruppitsch, Antimicrobial resistance in the food chain - are we at the point where there is no time to wait?
  2. Beatriz Daza-Prieto, Adriana Cabal-Rosel, Nadja Raicevic, Anna Stoeger, Johann Ladstaetter, Robert L. Mach, Werner Ruppitsch, Aleksandra Martinovic, The many faces of E. faecium: from probiotics to pathogenesis.
  3. Adriana Cabal, Beatriz Prieto, Nadja Raicevic, Ariane Pietzka, Ali Chakeri, Patrick Hyden, Michael Kundi, Alexander Indra, Robert Mach, Julio Enrique Parra Flores, Aleksandra Martinovic, Werner Ruppitsch, Whole genome sequencing for food safety, clinical and public health microbiology.

Naučni i društveni program na MEDICON'23 & CMBEBIH'23 pružio je izvrsnu platformu za istraživače, naučnike, inženjere, studente kao i predstavnike javnog i poslovnog sektora, da razgovaraju o najnovijim otkrićima, inovativnim rješenjima i novim izazovima s kojima se suočavaju u domenima digitalizacije i digitalne transformacije.


Kancelarija

Univerzitet Donja Gorica

Oktoih 1, 81000 Podgorica, Crna Gora

Pratite nas
© UDG 2020. All rights reserved.
made with by fleka