FoodHub učestvovavo u XI festivalu “Evropska noć istraživača”

FoodHub učestvovavo u XI festivalu “Evropska noć istraživača”
VijestDatum:

Fondacija za promovisanje nauke PRONA i Prirodnjački muzej Crne Gore organizovali su Evropsku Noć istraživača, projekat koji finansira Evropska Unija kroz program Horizon Europe. Projekat se istovremeno održava u više od 200 gradova Evrope. Glavni događaj Noći istraživača u Crnoj Gori, pod sloganom "Oblikuj budućnost", realizovan je u Podgorici, u sportskoj sali JU Gimnazije „Slobodan Škerović“, 29. 09.2023. godine.

Centar izvrsnosti (FoodHub) je bio izlagač na festivalu uz postavku pod nazivom “ExperiYumNauka i hrana”. Interaktivni prostor osmišljen je na način da podstakne radoznalost posjetilaca kroz različite eksperimente koji se odnose na hranu, od hemijskih reakcija koje se dešavaju prilikom obrade do različitih bioloških procesa. Cilj je da posjetioci ne samo uživaju u zabavnim i edukativnim eksperimentima, već i steknu dublje razumijevanje naučnih zakonitosti koje oblikuju svijet hrane. Ovim pristupom, "ExperiYum" nudi jedinstvenu priliku za istraživanje nauke kroz najosnovniji ljudski instinkt - potrebu za hranom.

Posetioci su bili vođeni kroz seriju eksperimenata u realnom vremenu, gde su mogli svjedočiti fenomenima kao što su promene boje, pH vrijednosti, te procesima fermentacije i oksidacije. Pored toga posjetioci su imali priliku da kroz mikroskop posmatraju novoizolovanu bakteriju iz tradicionalnog crnogorskog prehrambenog proizvoda i polene različitih biljaka.

Dvanaestočasovni program, od podneva do ponoći, posvećen je nauci i naučnim dostignućima, kao i promjenama koje donose nove tehnologije dramatično mijenjajući svijet. Kroz eksperimente, interaktivne prezentacije, radionice, otvorene laboratorije, naučne tribine, naučna predavanja i izlete, mladi ljudi imaju priliku da se upoznaju sa naučnim dostignućima. Pokazalo se da Festival unapređuje naučnu pismenost mladih u Crnoj Gori na nekonvencionalan i efektan način i uspješno približava nauku široj publici, a naročito mlađoj populaciji.

Kancelarija

Univerzitet Donja Gorica

Oktoih 1, 81000 Podgorica, Crna Gora

Pratite nas
© UDG 2020. All rights reserved.
made with by fleka