"MEDICON&CMBEBIH '23": U susret digitalnoj budućnosti nauke, inovacija i tehnologije

"MEDICON&CMBEBIH '23": U susret digitalnoj budućnosti nauke, inovacija i tehnologije
VijestDatum:

Digitalna transformacija ključni je faktor društvenog razvoja, a posebno ima značajnu ulogu u unaprjeđenju zdravstvene njege.

Sve je veći broj medicinskih uređaja i sistema koji kroz primjenu vještačke inteligencije i mašinskog učenja, pružaju nove mogućnosti za dijagnoze, liječenja i praćenje stanja pacijenata.

Prepoznajući ove trendove Društvo za medicinski i biološki inžinjering u Bosni i Hercegovini, u suradnji s partnerskim organizacijama na čelu sa Naučnoistraživačkim Institutom Verlab za biomedicinski inžinjering, medicinske uređaje i vještačku inteligenciju, domaćin je zajedničkog događaja dvije međunarodne konferencije, koje će se održati od 14. do 16. septembra. Radi se o Međunarodnoj konferenciji o medicinskom i biološkom inžinjeringu (CMBEBIH’23) i Mediteranskoj konferenciji za medicinski i biološki inžinjering i računarstvo (MEDICON'23). Konferencije će okupiti preko 300 sudionika iz više od 40 zemalja koji će predstaviti i razgovarati o nizu naučnih i tehnoloških rješenja i inovacija.

Naučni i društveni program na MEDICON'23 & CMBEBIH'23 pruža izvrsnu platformu za istraživače, naučnike, inženjere, studente kao i predstavnike javnog i poslovnog sektora, kako bi razgovarali o najnovijim otkrićima, inovativnim rješenjima i novim izazovima s kojima se suočavaju u domenima digitalizacije i digitalne transformacije. Posebna važnost pridaje se uključivanju mladih istraživača, koji čine više od 40% sudionika.

Učesnici će imati priliku istražiti mogućnosti suradnje s digitalnim inovacijskim hubovima iz Bosne i Hercegovine, koji su proizašli iz projekta EU4DigitalSME, a koje finansira Europska Unija i Njemačka Vlada, kao i sa hubovima iz Grčke i Rumunije kroz posebno organizirane networking panele. Osim toga, konferencija je prilika za isticanje uloge digitalizacije u poduzetništvu, obrazovanju i industriji, te kako ova transformacija može unaprijediti poslovanje i otvoriti nove mogućnosti za ekonomski rast.

Program konferencije dostupan je ovdje!

Prijave za konferenciju su otvorene i moguće putem www.medicon2023.com. Sve dodatne informacije zainteresovani mogu dobiti putem medicon2023@gmail.com.

Direktorica Centra izvrsnosti (FoodHub), prof. dr Aleksandra Martinović, vodiće sesiju pod nazivom "Bio-inovacije u sistemu ishrane ka sljedećoj generaciji multidisciplinarnih inicijativa". Takođe, prof. dr Milica Vukotić, dekanica Fakulteta za informacione sisteme i tehnologije, vodiće sesiju pod nazivom "Zdravstvena informatika, e-zdravlje i telemedicina". 

Konferencija se održava uz podršku renomiranih međunarodnih organizacija za medicinski i biološki inžinjering: Međunarodne federacije za medicinski i biološki inžinjering (IFMBE) i Evropske alijanse za medicinski i biološki inžinjering i nauku (EAMBES).

● Više od 200 prihvaćenih članaka publikovanih od strane Springera

● 10 pozvanih predavača

● gostovanje 5 urednika naučnih časopisa iz WoS baze

● 2 takmičenja za najbolji naučni rad za mlade naučnike od strane IFMBE

● umrežavanje (networking) sa digitalnim inovacijskim hubovima i kompanijama iz Bosne i Hercegovine.

Podršku u realizaciji događaja dali su i Europska Unija, Njemačka Vlada, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo.

Kancelarija

Univerzitet Donja Gorica

Oktoih 1, 81000 Podgorica, Crna Gora

Pratite nas
© UDG 2020. All rights reserved.
made with by fleka