Mladi istraživač učestvovao na važnom online sastanku o inicijativi Green ERA-Hub za proširenje na Zapadni Balkan

Mladi istraživač učestvovao na važnom online sastanku o inicijativi Green ERA-Hub za proširenje na Zapadni Balkan
VijestDatum:

U značajnom koraku ka poboljšanju istraživanja i inovacija (I&I) u sektoru poljoprivrede, hrane i biotehnologije širom Evrope, naš mladi istraživač, mr Amil Orahovac, učestvovao je na važnom online sastanku posvećenom proširenju inicijative Green ERA-Hub (GEH) na zemlje Zapadnog Balkana. Sastanak, koji je organizovao tim Ministarstva poljoprivrede, suvereniteta hrane i šuma Italije (MASAF) u okviru programa Horizont Evropa, fokusiran je na uspostavljanje ključnih veza sa istraživačima i finansijerima iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Green ERA-Hub, koju podržava Evropska komisija, ključna je mreža koordinacionih akcija istraživanja unutar Evropskog istraživačkog prostora (ERA). Cilj joj je adresirati kritična pitanja kao što su klimatske promjene, održivost, otpornost i ishrana, među ostalim. Inicijativa podstiče saradnju među nacionalnim finansijerima istraživanja u Evropi i postavlja temelje za novu konfiguraciju koordinacije istraživanja pod programom Horizontom Evropa, sa naglaskom na "Partnerstva".

Tokom sastanka, učesnici su raspravljali o dnevnom redu koji je obuhvatao uvode i pregled ERA do detaljnih diskusija o ulozi GEH mreže i njenim ciljevima za proširenje na Zapadni Balkan. Sesija je naglasila značaj poboljšanja saradnje i izgradnje odnosa na svim nivoima - od institucija do istraživačkih centara i zainteresovanih strana - kako bi se zajednički rješavale potrebe za istraživanjem koje prelaze granice i višesektorske su.

Učešće gospodina Orahovca na ovom ključnom sastanku ističe tekuće napore za jačanje I&I na Zapadnom Balkanu, otvarajući nove puteve za saradnju i razvoj u ovom sektoru. 

Kancelarija

Univerzitet Donja Gorica

Oktoih 1, 81000 Podgorica, Crna Gora

Pratite nas
© UDG 2020. All rights reserved.
made with by fleka