Mladi istraživači učestvovali na TAM seminaru pod nazivom „Prava intelektualne svojine i autorska prava na ustanovama visokog obrazovanja”

Mladi istraživači učestvovali na TAM seminaru pod nazivom „Prava intelektualne svojine i autorska prava na ustanovama visokog obrazovanja”
VijestDatum:

U periodu od 13. do 14. marta 2024. godine, mladi istraživači Centra Izvrnosti FoodHub-a, mr. Nadja Raičević, mr Andrea Milačić i dipl. Inž. Masa Ilinčić, učestvovale su na TAM seminaru pod nazivom „Prava intelektualne svojine i autorska prava na ustanovama visokog obrazovanja”, održanom u zgradi Rektorata, Univerziteta Crne Gore. Seminar je organizovao tim crnogorskih eksperata za reformu visokog obrazovanja (HERE), u saradnji sa mrežom SPHERE (koju čine OBREAL Global kao koordinator i Evropska univerzitetska asocijacija - EUA) i Nacionalnim Erasmus+ kancelarijom u Crnoj Gori.

Ovaj događaj imao je za cilj da se detaljno istraži upravljanje pravima intelektualne svojine (IPR) i autorskim pravima u kontekstu tehničkih univerziteta. Gostujući predavač u okviru ovog seminara bio je dr Filippo Silipigni (Senior Project Manager, Fondazione Politecnico di Milano).

Seminar se sastojao iz tri glavna modula: Prava intelektualne svojine i IP prava, Valorizacija IPR i Transfer tehnologije u kontekstu univerziteta (ističući iskustva sa Politehnike u Milanu), i kako pronaći patente, zaštitne znakove i dizajne koristeći online pretraživače besplatno.

Tema prava intelektualne svojine i autorskih prava od izuzetnog je značaja za oblast visokog obrazovanja.

Seminar je pružio odličnu priliku našim mladim istraživačima da dobiju uvid u ove teme, uključujući definicije, primjere, strateške smjernice i diskusiju o trenutnom stanju i primjerima dobre prakse.

Ovo učešće potvrđuje našu posvećenost podsticanju znanja i razumijevanja u oblastima intelektualne svojine i autorskih prava u akademskoj zajednici.

Galerija

Kancelarija

Univerzitet Donja Gorica

Oktoih 1, 81000 Podgorica, Crna Gora

Pratite nas
© UDG 2020. All rights reserved.
made with by fleka