Mr Andrea Milačić - gost Jutarnjeg programa TV E

Mr Andrea Milačić - gost Jutarnjeg programa TV E
VijestDatum:

Naš mladi istraživač, mr Andrea Milačić, bila je gost jutranjeg programa "Budilnik" na Televiziji E. U okviru ovog gostovanja, koleginica Milačić je predstavila Centar izvrsnosti (FoodHub) te Priručnik za bezbjednost hrane. 

Na samom početku, koleginica Milačić objasnila je šta su centri izvrsnosti i od kakvog su značaja za Crnu Goru: "Status centra izvrsnosti (CI) dodjeluje se grupi naučnika i istraživača koji pokazuju u radu izvrsnost, odnosno koji su najbolji u svojoj oblasti. Univerzitet Donja Gorica je kroz grant Ministarstva nauke osnovao Centar izvrsnosti (FoodHub), kako bi podstakao inovativni razvoj prehrambenog sektora zasnovanog na nauci i istrazivanju, posebno u oblasti kvaliteta i bezbjednosti hranei jedini je CI koji se bavi ovim oblastima u CG. 

Upravo zato sto okupljaju najbolje istraživače i stručnjake kako iz zemlje tako I svijeta, a u fokusu imaju oblasti od prioritetnog značaju za Crnu Goru, u ovom slučaju su to oblasti Strategije Pametne Specijalizacije, i tako usmjeravaju nauku ali i privredu zemlje ka dinamičnijem razvojuKroz CI se jača saradnje na dva nivoa-unutar drzave između različitih institucija, a sa druge strane međunardne saradnje.  Sve ovo omogućava Crnoj Gori transfer znanja i tehnolgija, intenziviranje saradnje nauke i privrede, jačanje učešća na međunarodnim projektima.

Saradnju sa proizvođačima, koleginica Milačić komentariše ovako: "Kroz naše iskustvo, stičemo utisak da su proizvođači u CG sve više otvoreni za saradnju i pokazuju spremnost za promjene kroz uvođenje inovacija na različitim nivoima. U početku smo mi bili inicijatori i pokretači te saradnje. Sada, sve češće su situacije u kojima oni nas kontaktiraju I traže savjete ili pomoć I žele saradnju. Tako, na gotovo svakom projektu, bilo nacionalnom ili evropskom, imamo po makar jednog partnera iz industrije, što dodatno jača našu saradnju te doprinosi rastu i razvoju obije strane, odnosno obostranom dobitku".

Koleginica Milačić najavila je i neke od budućih aktivnosti: "Pored naravno aktivnosti koje sprovodimo u kontituitetu, aktivnosti za naredni period su najviše fokusirane na digitalizaciju i razvoj digitalnih rješenja, razvoj biosenzora i pametnih pakovanja, i naravno aplikacija MontEat na kojoj vrijedno radimo sa našim projektnim partnerom, kompanijom Fleka, a koja za cilj ima promociju crnogorskog prehramnenog nasljeđa, a koja će, vjerujem uskoro biti tema nekih naših novih susreta". Kancelarija

Univerzitet Donja Gorica

Oktoih 1, 81000 Podgorica, Crna Gora

Pratite nas
© UDG 2020. All rights reserved.
made with by fleka