Okrugli sto na temu: “Kultura bezbjednosti hrane u Crnoj Gori - put do zdrave nacije”

Okrugli sto na temu: “Kultura bezbjednosti hrane u Crnoj Gori - put do zdrave nacije”
VijestDatum:

Centar izvrsnosti za digitalizaciju procjene rizika u oblasti bezbjednosti hrane i preciznu sertifikaciju autentičnosti prehrambenih proizvoda (FoodHub) dana 07. juna 2021. godine sa početkom u 13h, na Univerzitetu Donja Gorica, organizuje okrugli sto na temu: Kultura bezbjednosti hrane u Crnoj Gori - put do zdrave nacije.

Ovaj događaj organizuje se u cilju obilježavanja Svjetskog dana bezbjednosti hrane, a pod sloganom “Gradimo zajedno kulturu bezbjednosti hrane u Crnoj Gori”.

Naš cilj je da, zajednički, damo doprinos kako bi se na nacionalnom nivou nastavilo sa naporima da se bezbjednost hrane uvrsti u javni dnevni red uz angažovanje svih aktera u prehrambenom lancu. Vjerujemo da će se ovom, u nizu drugih aktivnosti doprinijeti daljem unapređenju bezbjednosti hrane u našoj zemlji, očuvanju kvaliteta domaćih proizvoda, podizanju svijesti o važnosti ove tematike i preduzimanju konkretnih mjera za poboljšanje zaštite javnog zdravlja naših građana, odnosno smanjenje tereta bolesti izazvanih hranom.

Bezbjednost hrane je važno javno-zdravstveno pitanje i osnov dobrog zdravlja i održivog razvoja. Procjenjuje se da u Evropi više od 23 miliona ljudi oboli od konzumiranja kontaminirane hrane, a više od 4600 podlegne posljedicama bolesti izazvanim konzumacijom zdravstveno nebezbjedne hrane. Svjetski dan bezbjednosti hrane, 7. juna, skreće pažnju javnosti, i podstiče akcije pomoći u sprečavanju, otkrivanju i upravljanju rizicima u oblasti bezbjednosti hrane u cilju promocije dostupnosti zdravstveno bezbjedne i nutritivno kvalitetne hrane za sve. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) ovogodišnji dan bezbjednosti hrane obilježava pod sloganom "Bezbjedna hrana sada, za zdravo sjutra", ističući da proizvodnja i potrošnja zdravstveno bezbjedne hrane imaju neposredne i dugoročne koristi za sve ljude, našu planetu i globalnu ekonomiju.

Bezbjednost hrane u Crnoj Gori - briga svih nas!Kancelarija

Univerzitet Donja Gorica

Oktoih 1, 81000 Podgorica, Crna Gora

Pratite nas
© UDG 2020. All rights reserved.
made with by fleka