Panel diskusija "Izazovi za primjenu standarda u oblasti bezbjednosti i kvaliteta hrane"

Panel diskusija "Izazovi za primjenu standarda u oblasti bezbjednosti i kvaliteta hrane"
VijestDatum:

Direktorica Centra izvrsnosti i dekanica Fakulteta za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju na Univerzitetu Donja Gorica, prof. dr Aleksandra Martinović učestvovala je na panel diskusiji "Izazovi za primjenu standarda u oblasti bezbjednosti i kvaliteta hrane", organizovanoj od strane Instituta za standardizaciju Crne Gore (ISME) 29. februara 2024. godine u hotelu "Podgorica". Ovaj događaj, dio projekta IPA 2020 za povećanje kapaciteta institucija nadležnih za harmonizaciju i implementaciju EU zakonskog okvira u oblasti konkurentnosti i inovativnosti, okupio je eminentne stručnjake iz različitih sektora.

Profesorica Martinović je podijelila uvide kako Fakultet i Centar izvrsnosti doprinose obrazovanju budućih stručnjaka i podizanju svijesti o važnosti primjene standarda za bezbjednost i kvalitet hrane.

Barbara Bratuša, EPRD ekspert iz Republike Slovenije i specijalist za bezbjednost hrane, predstavila je svoje bogato iskustvo u razvoju novih proizvoda, proizvodnji gotovih jela, aditiva, materijala za pakovanje te standardima kao što su IFS Food, IFS Logistics, IFS Broker, IFS Global Markets Food, ISO 9001, ISO 22716, i HACCP.

Događaj je moderirala Slavica Jovanović, dipl. hem. tehn. (DLS Montenegro), uz prisustvo i doprinose vodećih stručnjaka i zvaničnika iz sektora javnog zdravlja, veterinarskih i fitosanitarnih poslova, kao i predstavnika akademske zajednice i industrije. U ulozi panelista, pored profesorice Martinović prisustvovali su: gđa Merisa Čekić, načelnica direkcije u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede; gdin Vladimir Đakovic, direktor Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove; dr Zorica Đordević, spec. higijene, Institut za javno zdravlje Crne Gore; gđa Snežana Vučinić, spec. dr vet, načelnica Odjeljenja za ispitivanje hrane životinjskog porijekla i hrane za životinje u Specialističkoj veterinarskoj laboratoriji; gđa Slavica Sarić, predstavnica rukovodstva i zamjenica izvršnog direktora, dipl. agroekomoimsta, Industrija mesa Goranović.

Ova diskusija je još jedan korak ka jačanju saradnje između akademskog sektora, industrije i regulatornih tijela u cilju postizanja najviših standarda u oblasti kvaliteta i bezbjednosti hrane.

Galerija

Kancelarija

Univerzitet Donja Gorica

Oktoih 1, 81000 Podgorica, Crna Gora

Pratite nas
© UDG 2020. All rights reserved.
made with by fleka