Prof. dr Aleksandra Martinović održala predavanje na temu 'Poljoprivreda u Crnoj Gori - stanje i perspektive''

Prof. dr Aleksandra Martinović održala predavanje na temu 'Poljoprivreda u Crnoj Gori - stanje i perspektive''
VijestDatum:

Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) organizovalo je predavanje za grupu poljoprivrednika koji se bave pretežno biljnom proizvodnjom na temu ''Poljoprivreda u Crnoj Gori - stanje i perspektive''. Predavač je bila prof. dr Aleksandra Martinović, direktorica Centra izvrsnosti (FoodHub).

Saopštenje za javnost prenosimo u cjelosti: 

Društvo mladih ekologa Nikšić organizovalo je predavanje ''Poljoprivreda u Crnoj Gori - stanje i perspektive'' za grupu poljoprivrednika koji se bave pretežno biljnom proizvodnjom. Na temu ‘’Poljoprivreda u Crnoj Gori – stanje i perspektive’’ govorila je prof. dr Aleksandra Martinović koja je istakla da Crna Gora mora razvijati proizvodnju visokokvalitetnih tradicionalnih proizvoda. 

''Tradicionalne proizvode treba plasirati na tržište primarno kroz sektor turizma, prateći principe održivosti i uz poštovanje ekoloških načela. U tom cilju važna je edukacija proizvođača kroz Kodeks dobre poljoprivredne prakse, sa posebnom pažnjom na adekvatno odlaganje otpada'', navela je profesorica. 

Kao jednu od nedostajućih karika u sektoru poljoprivrede Crne Gore, Martinović je navela nepostojanje integrisanog sistema upravljanja i kontrole (IACS).

''Kontrole se sprovode kroz računarski sistem kada je u pitanju registar životinja, baze podataka u vezi s biljnom proizvodnjom kao što su usjevi, duvan, povrće i staklenici, registar proizvođača grožđa i vina, registar maslina i registar nositelja polisa poljoprivrednog osiguranja. Međutim, te baze podataka nisu integrisane'', rekla je ona tokom predavanja i dodala da se na licu mjesta sprovode provjere stoke i usjeva te da je jedan od ciljeva projekta MIDAS uspostavljanje povezanih informacionih sistema.

Dobra poljoprivredna praksa podrazumijeva proizvodnju hrane na način kojim se vodi računa o očuvanju životne sredine.

''Preporuke date u Kodeksu dobre poljoprivredne prakse pomoći će poljoprivrednicima da zaštite poljoprivredno zemljište u Crnoj Gori u korist svih njenih građana i budućih generacija, održe rijeke, jezera i pitke vode u Crnoj Gori čistima i zdravima izbjegavajući zagađivanje nitratima, zaštite zdravlje i dobrobit životinja, bezbjedno koriste pesticide kako bi zaštitili sebe, svoje porodice, susjede i uopšte potrošače, životinje, kao i životnu sredinu'', naglasila je profesorica Martinović.

Tokom diskusije poljoprivrednici su imali priliku da saopšte svoje stavove o temi i problemima s kojima se suočavaju u svakodnevnom radu. Proizvođač malina Ranko Radulović spomenuo je da u Crnoj Gori ne može doći do potrebnih sertifikata.

''Da bih svoj proizvod plasirao na tržište Evropske unije, konkretno Hrvatske, potrebni su mi sertifikati koje ne mogu dobiti u Crnoj Gori. Iako imam ponude iz Dubrovnika, nijesam u mogućnosti da tamo plasiram svoje proizvode'', rekao je on i naveo problem predugog trajanja projekata, od početka realizacije do isplativosti kreditnih sredstava.

Za Mitra Jovovića, proizvođača krompira u Miločanima veliku poteškoću u bavljenju poljoprivredom predstavlja plasman viška proizvoda po isplativoj cijeni.

''Jako je bitno da se zaštite domaći proizvođači, jer ne mogu biti konkurentni sa uvoznim. Postoji i problem kontrole sjemena, posebno uvoznih, koja su se slabo pokazala ove godine, naročito sjeme krompira'', istakao je on.

Tokom projekta ''Unapređenje lokalnih kapaciteta za potrebe poljoprivrednih proizvođača'' Društvo maldih ekologa Nikšić nastaviće rad sa ciljnom grupom poljoprivrednika iz opštine Nikšić koja je formirana u proteklom periodu.

Projekat je finansiran od strane Opštine Nikšić na konkursu za projekte nevladinih organizacija u projektnoj oblasti Poljoprivreda i ruralni razvoj.

Galerija

Kancelarija

Univerzitet Donja Gorica

Oktoih 1, 81000 Podgorica, Crna Gora

Pratite nas
© UDG 2020. All rights reserved.
made with by fleka