Profesor Olivier Donard posjetio vinariju "13. jul Plantaze"

Profesor Olivier Donard posjetio vinariju "13. jul Plantaze"
VijestDatum:

U okviru projekta Evropske unije pod nazivom Traceability at wine industry through integrated labelling of typicality, health protection effect and organoleptic attributes – TRADEWINDU, prof. Olivier Donard imao je priliku da uz pratnju mladog istraživača Centra Izvrsnosti (FoodHub) posjeti i vinariju "13. jul Plantaze", koja je dio konzorcijuma gore navedenog projekta.

Profesor Donard je član Francuske akademije nauka, direktor Nacionalnog centra za istraživački razvoj (CNRS), direktor Instituta za analitičke nauke, fizičko-hemijske nauke, usmjerene na životnu sredinu, sa Univerziteta Pau u Francuskoj, i osnivač IPREM laboratorije. Počeo je svoje akademsko putovanje studirajući na Univerzitetu Bordeaux-l u Francuskoj, a kasnije je predavao na Univerzitetu u Ženevi, Švajcarska. Njegova akademska karijera dovela ga je u Sjedinjene Američke Države, gdje je obavio ključno postdoktorsko istraživanje pod pokroviteljstvom Američke agencije za zaštitu životne sredine i Nacionalne naučne fondacije.

Profesor Donard održao je inspirativno predavanje predstavnicima i zaposlenim vinarije, pri čemu je predstavio svoje istraživanje o analizi izotopskih profila u vinima, naglašavajući važnost ovog pristupa u otkrivanju pravog porijekla vina i u borbi protiv falsifikata. Sa bogatim iskustvom i radom sa renomiranim brendovima kao što su Champagne i Evian, profesor Donard podijelio je svoje duboko znanje o autentičnosti i zaštiti proizvoda, posebno usmjeravajući pažnju na vinsku industriju.

Pored toga, profesor Donard imao je privilegiju da posjeti i vinski podrum Šipčanik, vinograde na Ćemovoskom polju i Stari podrum "Lješkopolje". Tokom obilaska, upoznao se sa proizvodnim kapacitetima vinarije i vinogradima, analizirajući svaki segment procesa proizvodnje vina s dubokim interesom i stručnošću. Uz to, uživao je u degustaciji vrhunskih crnogorskih vina kompanije Plantaže, ističući njihovu jedinstvenost i kvalitet.

Galerija

Kancelarija

Univerzitet Donja Gorica

Oktoih 1, 81000 Podgorica, Crna Gora

Pratite nas
© UDG 2020. All rights reserved.
made with by fleka