Proslava festivala “Dani nauke i inovacija” uz ExperiYum: Akademiju Nauke o Hrani

Proslava festivala “Dani nauke i inovacija” uz ExperiYum: Akademiju Nauke o Hrani
VijestDatum:

Centar izvrsnosti (FoodHub) i Fakultet za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju uspješno su organizovali edukativnu i interaktivnu radionicu "ExperiYum: Akademija nauke o hrani", kao dio festivala “Dani nauke i inovacija 2023”. Festival se održava u organizaciji Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, pod pokroviteljstvom Five Grupe, pri čemu je Univerzitet Donja Gorica, jedan od partnera događaja.

Radionica je održana 28. septembra na Univerzitetu Donja Gorica. Radionica je privukla 120 srednjoškolaca iz četiri srednje škole širom Crne Gore, stvarajući platformu za razmjenu znanja i iskustava.

Učesnici su bili podijeljeni u 25 timova, čime je omogućeno upoznavanje i stvaranje novih poznanstava između učenika različitih škola. Ova dinamika je doprinijela razvoju timskog duha, te pružila priliku učenicima da razmjene različite ideje.

Radionica je obuhvatila inspirativna predavanja i četiri seta praktičnih vježbi u kojima su svi srednjoškolci imali priliku da budu aktivni učesnici i steknu nova praktična znanja:

  • Bojenje po Gramu u Laboratoriji za kvalitet i bezbjednost hrane UDG-a;
  • Organoleptičko ocjenjivanje čokolade;
  • Izolacija DNK;
  • Smart food choices – pametni izbori za zdrav život.

Zatim, uslijedio je kviz znanja sa pitanjima baziranim na prethodno obavljenim praktičnim vježbama. Tim koji je za najkraće vrijeme odgovorio na najviše tačnih pitanja osvojio je prvo mjesto i osovjio nagradu.

Ponosno ističemo da je pobjedničku titulu odnio tim sastavljen od 6 srednjoškolki iz tri različite škole: JU Srednja stručna škola Bijelo Polje, JU Srednja stručna škola Nikšić i JU "Sergije Stanić" Podgorica. Ova integracija učenika iz različitih škola pokazala je razvijen timski duh, jedinstvo, i zajednički entuzijazam za učenje i istraživanje u svijetu nauke o hrani!


Galerija

Kancelarija

Univerzitet Donja Gorica

Oktoih 1, 81000 Podgorica, Crna Gora

Pratite nas
© UDG 2020. All rights reserved.
made with by fleka