UDG uspješno realizovao jednomjesečnu razmjenu istraživača u Francuskoj

UDG uspješno realizovao jednomjesečnu razmjenu istraživača u Francuskoj
VijestDatum:

Uspješno realizovana jednomjesečna razmjena istraživača Centra izvrsnosti (FoodHub) u Francuskoj na Univerzitetu u Pau-u (University of Pau and the Adour Region - UPPA) i laboratoriji Ultra Traces Analysis Aquitaine (UT2A) u okviru TRACEWINDU projekta implentiranog kroz H2020 Marie Sklodowska-Curie akcije.

TRACEWINDU, projekat koji finansira EU, ima za cilj da osigura i poboljša sledljivost vina duž čitavog lanca vrijednosti, uz inteligentno označavanje i bilježenje podataka putem blockchain tehnologije. To će omogućiti potrošačima da kupuju na osnovu potpunih i pouzdanih informacija o proizvodnom procesu. Pored ovoga, projekat će raditi na poboljšanju produktivnosti vinograda upotrebom sredstava za zaštitu bilja, kao i analizom geografskog porijekla, kako bi se osigurala sledljivost / autentifikacija vina.

Tokom razmjene saradnice Centra izvrsnosti (FoodHub), mr Andrea Milačić i mr Nađa Raičević su aktivno radile na sprovođenju projektnih aktivnosti koje se tičugeografskog porijekla vina, posjetile su istraživačke jedinice i najsavremenije laboratorije instituta IPREM i UPPA, kao i vinski region Jurancon (Maison des Vins du Jurançon). Takođe, održani su brojni sastanci sa predstavnicima institucija, u cilju uspostavljanja saradnje kroz buduće zajedničke inicijative!

Galerija

Kancelarija

Univerzitet Donja Gorica

Oktoih 1, 81000 Podgorica, Crna Gora

Pratite nas
© UDG 2020. All rights reserved.
made with by fleka