Uspješno završen „Regionalni tehnički sastanak o razvoju dijetetskih smjernica zasnovanih na prehrambenim sistemima“

Uspješno završen „Regionalni tehnički sastanak o razvoju dijetetskih smjernica zasnovanih na prehrambenim sistemima“
VijestDatum:

U periodu od 06.11. do 08.11. u Beogradu, održan je „Regionalni tehnički sastanak o razvoju dijetetskih smjernica zasnovanih na prehrambenim sistemima“. Sastanak je organizovan uz inicijativu i podršku Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) i Mreže za razvoj kapaciteta u ishrani u Centralnoj i Istočnoj Evropi (CAPNUTRA).

Ciljevi ovog sastanka bili su:

  • Predstaviti principe održivih i zdravih dijeta u svjetskim smjernicama za ishranu kroz dosadašnje napore i buduće perspektive.
  • Predstaviti rezultate primjene metodologije FAO u razvoju dijetetskih smjernica zasnovanim na prehrambenim sistemima (FSBDG) u tri zemlje.
  • Predstaviti procjene prehrambenih sistema i izvještaje o analizi situacije i pregledu pokazatelja (SAER).
  • Sagledati napredak i uspjehe/izazove u prolasku kroz korake procesa razvoja dijetetskih smjernica zasnovanih na prehrambenim sistemima (FSBDG) kroz međusobno dijeljenje iskustava.
  • Sagledati razvoj kapaciteta za postizanje sljedećih koraka u razvoju i implementaciji dijetetskih smjernica zasnovanih na prehrambenim sistemima (FSBDG).
  • Revidirati prioritetne teme razvoja kapaciteta za razvoj i implementaciju dijetetskih smjernica zasnovanih na prehrambenim sistemima (FSBDG).

Delegaciju Crne Gore činili su: prof. dr Aleksandra Martinović, nacionalni FAO konsultant za ishranu, dr Enisa Kujundžić, nacionalni koordinator za ishranu, dr Zorica Đorđević ispred Instituta za javno zdravlje, dipl. ekon. Mirsad Spahić, ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i mr Amil Orahovac ispred Centra izvrsnosti (FoodHub) Univerziteta Donja Gorica.

Pored Crne Gore, sastanku su prisustvovale i delegacije Srbije, Kirgistana, Azerbejdžana i Uzbekistana.

Galerija

Kancelarija

Univerzitet Donja Gorica

Oktoih 1, 81000 Podgorica, Crna Gora

Pratite nas
© UDG 2020. All rights reserved.
made with by fleka