Laboratorija za kvalitet i bezbjednost hrane
Laboratorija za kvalitet i bezbjednost hrane osnovana je zahvaljujući donaciji Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, projektu Svjetske banke (INVO) koji je implementirao Fakultet za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju i iz sredstava Univerziteta Donja Gorica.
Laboratorija je koncipirana na način da se u njoj mogu vršiti fizičko-hemijske i mikrobiološke analize hrane i vode. Pored toga, dio laboratorije predviđen je za sprovođenje molekularno-bioloških analiza.
Laboratorija je potpuno opremljenja za izvođenje analiza različitih vrsta namirnica, a posebno za analizu meda i vina. Kvalitet meda ispituje se u skladu sa Pravilnikom o minimalnom kvalitetu meda i drugih pčelinjih proizvoda (Sl. List CG, br. 27/14). Na taj način pružena je mogućnost proizvođačima meda da na tržište plasiraju proizvod poznatih kvalitativnih osobina kao i da utiču na poboljšanje kvaliteta finalnog proizvoda u procesu proizvodnje kontrolišući parametre koji značajno utiču na kvalitet meda. Rješenjem broj 320-83/17-4, od 23.02.2018. godine, izdatim od strane Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Laboratorija dobija Ovlašćenje za obavljanje poslova laboratorijskih ispitivanja meda.
Laboratorija je opremljena savremenom opremom za utvrđivanje najznačajnijih parametara u procesu proizvodnje vina što otvara mogućnost kvalitetne tehničke podrške proizvođačima vina.
U skladu sa standardom ISO 17025:2018 Laboratorija je od maja 2020. godine akreditovala 8 metoda za ispitivanje meda(ATCG sertifikat br. Li 20.30), a 2021. godine akreditacija je proširena sa 16 metoda za analizu vina. U narednom periodu, planirana je akreditacija još nekoliko novih metoda.
Laboratorija za kvalitet i bezbjednost hrane trenutno posjeduje savremene aparate iz oblasti hemijske i mikrobiološke analitike što otvara mogućnost za uvođenje novih metoda u kontroli kvaliteta i bezbjednosti širokog spektra prehrambenih proizvoda.
Kvalitet meda
U skladu sa standardom ISO 17025:2018 akreditovane su sljedeće metode za analizu kvaliteta meda:
Takođe, kroz aktivnosti projekta MedExLab (“Osnivanje centra za procjenu autentičnosti meda) implementirana je melisopalinološka metoda za utvrđivanje autentičnosti meda na osnovu polenskog sastava. Ova metoda, zajedno sa fizičko-hemijskim parametrima, nedvosmisleno dokazuje porijeklo ispitivanih uzoraka meda. Implementacijom meisopalinološke metode Laboratorija za kvalitet i bezbjednost hrane je postala prva laboratoriju u zemlji koja može procijeniti geografsko porijeklo meda.
Jedna od glavnih aktivnosti projekta bila je definisanje atlasa polena biljaka u Crnoj Gori. U te svrhe, prikupljeno je više od 500 biljaka, od kojih je svaka identifikovana i GPS locirana. Na sljedećem LINK-u nalazi se interaktivna karta sa lokacijama uzorkovanih biljka.
Kvalitet vina i drugih proizvoda od grožđa
Uspostavljene su metode za za kontrolu kvaliteta vina u skladu sa važećim Pravilnikom o kvalitetu, označavanju, pakovanju i predstavljanju vina i drugih proizvoda od grožđa ("Službeni list Crne Gore", br. 092/17) i to:
Metode navedene u tabeli su akreditovane prema standardu ISO 17025, sa izuzetkom onih označenih sa NA (što znači „nije akreditovano“).
Posebno je vrijedna pažnje višeparametarska metoda u posljednjem redu tabele. Ovo je jedna od najnaprednijih metodologija za analizu vina koja je danas prisutna na tržištu i za nekoliko minuta sposobna je dovršiti analizu vina s najvišim analitičkim kvalitetom.
Uspostavljanje i akreditacija novih metoda
U narednom periodu, a u skladu sa zahtjevima poljoprivredne politike i tržišta poljoprivrednih proizvoda planirano je uvođenje i akreditacija sljedećih metoda:
- Metode za kontrolu kvaliteta alkoholnih pića
- Mikrobiološke metode iz domena bezbjednosti hrane i hrane za životinje
- Molekularno-biološke metode za identifikaciju genetički modifikovanih organizama (GMO)
Ostale planirane aktivnosti
- Regulatorna procjena i sertifikacija novih prehrambenih proizvoda;
- Analiza rizika za oblast bezbjednosti hrane;
- Kontrola kvaliteta i bezbjednosti prehrambenih proizvoda;
- Podrška u implementaciji standarda kvaliteta i oznaka kvaliteta u objektima za proizvodnju hrane;
- Kontrola bezbjednosti u pogonima za proizvodnju hrane;
- Kontrola bezbjednosti proizvodnje i distribucije hrane u restoranima, hotelima i maloprodajnim objektima;
- Obuka subjekata u poslovanju hranom iz oblasti kvaliteta i bezbjednosti hrane - Savjetodavne usluge vezane za oblast kontrole kvaliteta i bezbjednosti hrane;
- Kvantitativna i kvalitativna analiza prehrambenih proizvoda na prisustvo DNK spečifičnog porijekla;
- Savjetovanje u kontekstu sistema bezbjednosti i testiranja genetički modifikovanih organizama;
- Genetička karakterizacija autohtonih i gajanje divljih vrsta i u Crnoj Gori (kontekst zaštite genetskih resursa);
- Selekcija sorti i rasa za poljoprivrednu proizvodnju i akvakulturu primjenom molekularno-genetičkih markera.
Univerzitet Donja Gorica
Oktoih 1, 81000 Podgorica, Crna Gora