Jačanje potencijala proteina algi za bojenje hrane i fortifikacija upotrebom tehnologije visokog pritiska

Jačanje potencijala proteina algi za bojenje hrane i fortifikacija upotrebom tehnologije visokog pritiska
ProjekatDatum:

FoodHub je dio novog projekta čiji je naziv „Jačanje potencijala proteina algi za bojenje hrane i fortifikacija upotrebom tehnologije visokog pritiska“.

Cilj ovog projekta je da se optimizuju uslovi za očuvanje boje prirodnih fikobiliproteina (PBP) tokom obrade hrane. Planirano je da se ovom izazovu pristupi korišćenjem tehnologije visokog pritiska(HP).

FoodHub je kao partner uključen u dijelu mikrobiološke studije bezbjednosti PBP rastvora i PBP-obogaćenih gelova sa stabilnim bojama i pomoći u dijelu elektronske mikroskopije i XRD analize podataka. 

Glavni istraživač projekta je dr Simeon Minić sa Univerziteta u Beogradu – Hemijski fakultet (UBFC), Katedra za Biohemiju i Centra izuzetnih vrijednosti za molekularne nauke o hrani, Srbija. 

Pored FoodHub, partneri na projektu su i: Laboratorija Leon Briluen (UMR12 CEA-CNRS), Francuska; Nacionalna helenska istraživačka fondacija (NHRF), Grčka; Hemijski institut Slovačke akademije nauka (SAN), Slovačka; Odjeljenje za nauku o hrani i tehnologiju, Fakultet poljoprivrede i biologije, Šangajski univerzitet Jiao Tong (SJTU), Kina i Univerzitet u Beogradu, Institut za primjenu nuklearne energije (INEP).

Kancelarija

Univerzitet Donja Gorica

Oktoih 1, 81000 Podgorica, Crna Gora

Pratite nas
© UDG 2020. All rights reserved.
made with by fleka