Projekat - H2020 DEMETER

Projekat - H2020 DEMETER
ProjekatDatum:

Istraživači Centra izrvsnosti (FoodHub) aktivno učestvuju u realizaciji evropskog projekta H2020 DEMETER

Ovaj projekat se zasniva na instalaciji interoperabilnih pametnih platformi zasnovanih na tehnologiji Interneta stvari (Internet of Things, IoT) koji su namjenjeni za poljoprivredu. Planirane instalacije uključuju 20 pilot instalacija raspoređenih u 18 zemalja od koji su 15 članice EU. U pitanju je jedan od najvećih projekata ove vrste u Evropi i u njemu učestvuje 60 partnerskih institucija, koji kroz višenivojski pristup duž čitavog lanca vrijednosti (potražnja i ponuda) pokrivaju 25 lokacija za instalacije pametnih rješenja za poljoprivredu uz učešće 6000 farmera i preko 38000 uređaja i senzora, pri čemu uključeni učesnici dolaze iz različitih grana poljoprivrede (mlijeko, meso, povrđe, voće i dr), proizvodnih sistema (konvencionalni i organski), te različitih veličina i vrsta farmi.

Projekat DEMETER ima za cilj da demonstrira stvarni potencijal napredne interoperabilnosti između IoT tehnologija zasnovanih na primjeni postojećih standarda, ali isto tako i na prilagođavanju i proširivanju standarda sa ciljem da se kreiraju krovni informacioni modeli primjenljivi u poljoprivredi sa ciljem poboljšanja sigurnosti, privatnosti, poslovne pouzdanosti i povjerenja kroz čitav lanac vrijednosti. DEMETER obuhvata multi-sistemsku integraciju podataka uzimajući u obzir ne samo IoT već i nasleđene sisteme, otvorene podatke, geografske i satelitske informacije, i uopšte će pružiti otvoren i interoperabilan model integracije podataka. DEMETER će donijeti nove poslovne mogućnosti sektoru poljoprivrede i poljoprivredno-prehrambenoj ekonomiji, istovremeno doprinoseći očuvanju europskih prirodnih resursa.

Cilj DEMETER-a je stvaranje sigurne i održive IoT tehnologije i kreiranje poslovnog ekosistema čiji bi uticaj mogao biti veoma značajan u sektoru hrane i poljoprivrede u EU i potencijalno širom svijeta.

Linkovi:

http://h2020-demeter.eu/ 

https://cordis.europa.eu/project/id/857202

Kancelarija

Univerzitet Donja Gorica

Oktoih 1, 81000 Podgorica, Crna Gora

Pratite nas
© UDG 2020. All rights reserved.
made with by fleka