Vaučer za konkurentnost porodičnoj farmi “Miljanić” iz Nikšića
Kroz Javni poziv za podnošenje prijava za Vaučer za konkurentnost u okviru projekta „ Uvođenje inovacija i digitalizacija malih i srednjih preduzeća, jednostavan instrument za uspješne prve korake “ BESME projekat odobren je vaučer za konkurentnost porodičnoj farmi “Miljanić” iz Nikšića koji će biti realizovan u saradnji sa UDG FoodHub-om.
BeSME projekat „Unapređenje poslovnog okruženja i konkurentnosti privatnog sektora Crne Gore“ se finansira iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć 2014 (IPA 2014) Evropske Unije, sproveden od strane Ekspertiz Frans u saradnji sa Ministarstvom Ekonomije.
Glavni ciljevi i aktivnosti koje su istraživači UDG Centra izvrsnosti FoodHub realizovali u saradnji sa farmom “Miljanić” obuhvatali su:
- Analizu, izolaciju i identifikaciju autohtonih sojeva bakterija iz različitih mlječnih proizvoda (kozji sir).
- Konsultantske aktivnosti vezane za konkretnu primjenu tehnologije proizvodnje sira, surutke i fermentisanog mlijeka i analiza uzoraka tokom faza proizvodnje, zrenja i skladistenja; kao i konsultantske aktivnosti i izrada dizajna pakovanja i konzervisanja posebno za nove proizvode.
Izvršena je proizvodnja mekog salamurnog i polutvrdog sira, koja se izvodila u sirari Miljanić na porodičnoj farmi Miljanić u Nikšiću. Posebna pažnja je usmjerena na proizvodnju sireva koji su nastali kao rezultat proizvodnih aktivnosti ove kompanije, tj. sireva koji se već nalaze na tržištu kao proizvodi ''Farme Miljanić''. Proizvodnja salamurnog i polutvrdog sira je ono što čini kompaniju prepoznatljivom na tržištu, pa je cilj saradnje da se dobije krajnji proizvod boljeg kvaliteta.
Univerzitet Donja Gorica
Oktoih 1, 81000 Podgorica, Crna Gora