Vaučer za konkurentnost porodičnoj farmi “Miljanić” iz Nikšića

Vaučer za konkurentnost porodičnoj farmi “Miljanić” iz Nikšića
ProjekatDatum:

Kroz Javni poziv za podnošenje prijava za Vaučer za konkurentnost u okviru projekta „ Uvođenje inovacija i digitalizacija malih i srednjih preduzeća, jednostavan instrument za uspješne prve korake “ BESME projekat odobren je vaučer za konkurentnost porodičnoj farmi “Miljanić” iz Nikšića koji će biti realizovan u saradnji sa UDG FoodHub-om.

BeSME projekat „Unapređenje poslovnog okruženja i konkurentnosti privatnog sektora Crne Gore“ se finansira iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć 2014 (IPA 2014) Evropske Unije, sproveden od strane Ekspertiz Frans u saradnji sa Ministarstvom Ekonomije. 

Glavni ciljevi i aktivnosti koje su istraživači UDG Centra izvrsnosti FoodHub realizovali u saradnji sa farmom “Miljanić” obuhvatali su: 

  • Analizu, izolaciju i identifikaciju autohtonih sojeva bakterija iz različitih mlječnih proizvoda (kozji sir). 
  • Konsultantske aktivnosti vezane za konkretnu primjenu tehnologije proizvodnje sira, surutke i fermentisanog mlijeka i analiza uzoraka tokom faza proizvodnje, zrenja i skladistenja; kao i konsultantske aktivnosti i izrada dizajna pakovanja i konzervisanja posebno za nove proizvode.

Izvršena je proizvodnja mekog salamurnog i polutvrdog sira, koja se izvodila u sirari Miljanić na porodičnoj farmi Miljanić u Nikšiću. Posebna pažnja je usmjerena na proizvodnju sireva koji su nastali kao rezultat proizvodnih aktivnosti ove kompanije, tj. sireva koji se već nalaze na tržištu kao proizvodi ''Farme Miljanić''. Proizvodnja salamurnog i polutvrdog sira je ono što čini kompaniju prepoznatljivom na tržištu, pa je cilj saradnje da se dobije krajnji proizvod boljeg kvaliteta.

Kancelarija

Univerzitet Donja Gorica

Oktoih 1, 81000 Podgorica, Crna Gora

Pratite nas
© UDG 2020. All rights reserved.
made with by fleka