Prof. dr Olivier Donard na Univerzitetu Donja Gorica

Prof. dr Olivier Donard na Univerzitetu Donja Gorica
VijestDatum:

U okviru razmjene koja se razvije u okviru projekta pod nazivom "Traceability at wine industry through integrated labelling of typicality, health protection effect and organoleptic attributes – TRADEWINDU", imali smo čast i zadovoljstvo da na Univerzitetu Donja Gorica ugostimo prof. Oliviera Donarda.

Profesor Donard je član Francuske akademije nauka, direktor Nacionalnog centra za istraživački razvoj (CNRS), direktor Instituta za analitičke nauke, fizičko-hemijske nauke, usmjerene na životnu sredinu, sa Univerziteta Pau u Francuskoj, i osnivač IPREM laboratorije. Počeo je svoje akademsko putovanje studirajući na Univerzitetu Bordeaux-l u Francuskoj, a kasnije je predavao na Univerzitetu u Ženevi, Švajcarska. Njegova akademska karijera dovela ga je u Sjedinjene Američke Države, gde je obavio ključno postdoktorsko istraživanje pod pokroviteljstvom Američke agencije za zaštitu životne sredine i Nacionalne naučne fondacije. Profesor Donard je poznat i po svojim doprinosima izvan akademskih krugova; on je plodan autor sa 308 recenziranih radova i vizionar iza dvije kompanije, Ultra Traces Analyse Aquitaine (UT2A) i Advanced Isotopic Analysis (AlA).

Tokom svoje posjete Crnoj Gori, profesor Olivier Donard učestvovao je u produktivnim sastancima sa predstavnicima UDG-a i članovima projekta. Takođe, profesoru su predstavljene aktivnosti Centra Izvrsnosti (FoodHub), kao i Laboratorije za kvalitet i bezbjednost hrane, sa posebnim osvrtom na hemijsku laboratoriju i njene kapacitete koji se odnose na enološke instrumente i metode ispitivanja vina. Dodatno, profesor je imao priliku da posjeti kompaniju "13. jul Plantaže" koji su takođe jedan od partner ana projektu.

Galerija

Kancelarija

Univerzitet Donja Gorica

Oktoih 1, 81000 Podgorica, Crna Gora

Pratite nas
© UDG 2020. All rights reserved.
made with by fleka