Saradnja FoodHub-a i HPC NCC Montenegro

Saradnja FoodHub-a i HPC NCC Montenegro
VijestDatum:

Uzevši u obzir preklapanje velikog broja aktivnosti, odnosno postojanju zajedničkog temelja-digitalizacije, Centra izvrsnosti (FoodHub) i HPC NCC MONTENEGRO, započeto je sa saradnjom u cilju pronalaženja nekoliko softverskih rješenja kojima bi se u velikoj mjeri unaprijedili bezbjednost hrane, odnosno javno zdravlje i poslovanje subjekata u poslovanju hranom. 

Zahvaljujući programu, odnosno podršci Evropske agencije za bezbjednost hrane (EFSA), Fakultet za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju u saradnji sa Upravom za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, sproveo je projekat “Support to National Dietary Surveys in Compliance with the EU Menu methodology (sixth support) - “The adults’ survey”, including subjects from 10 to 74 years old'‘, koji predstavlja najveću studiju o navikama u ishrani stanovništva Crne Gore. Mogućnost primjene IT rješenja zasniva se na činjenicigenerisanja velikog broja, važnih podataka iz ovog projekta. Podaci iz ovog projekta, kako je dogovoreno na prvim sastancima, mogli bi biti od velikog značaja za razvoj softverskih rješenja za procjenu rizika u oblasti bezbjednosti hrane.

Uzevši u obzir značaj HACCP sistema, ali i dug vremenski period potreban za implementaciju istog, na sastancima je takođe bilo riječi i o razvoju softvera, odnosno algoritamskih rješenja, kojima bi ovaj proces bio u velikoj mjeri pojednostavljen, čime bi se ostvario veliki napredak u poslovanju subjekata u poslovanju hranom, odnosno cjelokupnom sistemu bezbjednosti hrane.

Article media credits: HPC NCC Montenegro

Kancelarija

Univerzitet Donja Gorica

Oktoih 1, 81000 Podgorica, Crna Gora

Pratite nas
© UDG 2020. All rights reserved.
made with by fleka