Razvoj novih proizvoda od voća i povrća

Razvoj novih proizvoda od voća i povrća
ProjekatDatum:

Implementacija novog projekta: Razvoj novih proizvoda od voća i povrća počela je u januaru 2023. godine, u saradnji između Regionalne razvojne agencije za Bjelasicu, Komove i Prokletije (RRA BPK) i Centra izvrsnosti (FoodHub).

Osnovni ciljevi projekta je podrška malim proizvođačima iz sjevernog regiona Crne Gore u razvoju novog koncepta za preradu voća i povrća kao i unapređenje veze između nauke i industrije na osnovu Strategije pametne specijalizacije (2019-2024).

Predložena akcija je savršeno usklađena sa Strategijom pametne specijalizacije, a kao krajnji rezultat, novi i inovativni proizvodi, zdravstveno bezbjedni i visokog kvaliteta, biće razvijeni, te testirani  u odnosu na nutritivne vrednosti i pripremljeni za tržište. Sve prakse u ovoj akciji biće ekološki održive i promovisaće nulti otpad u aktivnostima prerade, reciklažu i ekološku ambalažu.

Partneri na projektu će udružiti svoju stručnost i zajednički doprinijeti jačanju istraživačke izvrsnosti i inovacionog sistema Crne Gore kao i kapaciteta ljudskih resursa u nauci i inovacijama.

Ova akcija će biti od koristi malim proizvođačima, ali i mladim ljudima u ruralnim sredinama, u odnosu na isticanje mogućnosti, odnosno prostora za inovacije i zapošljavanje u poljoprivredi i prehrambenom sektoru.

Projekat se finansira iz budžetske linije: IPA II – Godišnji akcioni program za Crnu Goru za 2020. godinu – Naučni potencijal podrške razvoju inovacija.

Kancelarija

Univerzitet Donja Gorica

Oktoih 1, 81000 Podgorica, Crna Gora

Pratite nas
© UDG 2020. All rights reserved.
made with by fleka